Nieuw dak

In het eerste jaar na de aankoop zijn we vooral met het dak bezig geweest. Voor de aankoop hadden we al gezien dat daar iets mee moest gebeuren. Het was verzakt, de pannen waren versleten en het lekte.  Niet in de woongedeeltes maar wel in de deel. Die deel zag er overigens ook verschrikkelijk uit. Maar dat was van later zorg.

Voor het dak een aantal aannemers benaderd. Dat was mijn eerste confrontatie met het aannemersgilde. De één wilde alleen de pannen vervangen, de ander wilde het voor een belachelijk lage prijs aannemen. Dan weet je bijna zeker dat je spaarrekening door meerwerk leeg zou lopen. Een derde wilde geen dakpanplaten leggen want daar sliep alleen vee onder en een vierde deed geen daken. Ten slotte kwam een vijfde niet opdagen, ook niet na een tweede afspraak.

Uiteindelijk gekozen voor geïsoleerde dakpanplaten en een aannemer uit Bakhuizen. Nog voor hij begonnen was hoorden wij dat hij failliet verklaard zou worden. Dus maar weer gebeld hoe dat zat. Het bleek om een andere b.v. van dezelfde aannemer te gaan en wij zouden daar geen laat van hebben. En dat hebben we ook niet gehad.

Voordat er daadwerkelijk gewerkt kon worden eerst de gemeente geïnformeerd (meldplicht) en een asbest inventarisatie laten opmaken (verplicht). Gelukkig geen asbest aangetroffen en we konden aan de gang.

Het oude dak zou stukje voor stukje verwijderd worden, de constructie waar nodig vervangen en dakpanplaten geplaatst. Een werkje van meer dan tien weken door een topteam van bouwvakkers maar met fantastisch resultaat. Het slotstuk waren de dakgoten en de hemelwater afvoer. In de bestaande situatie werd het regenwater op het 675 vierkante meter grote dak met twee regenpijpjes afgevoerd, één daarvan loosde op het riool, de tweede in de grond. Wij kozen voor zes regenpijpen en een heel nieuw afwateringsstelsel onder het erf